Министърът на земеделието обясни защо млякото, което струва лев, стига до

...
Министърът на земеделието обясни защо млякото, което струва лев, стига до
Коментари Харесай

Гечев: Ето защо млякото, което струва лев, стига до нас за 3,63 лв.

Министърът на земеделието обясни за какво млякото, което коства лев, стига до нас за 3,63 лева. 

Магазинната мрежа в България е с особена конструкция и не наподобява на никоя друга. Тук има аномалии по цялата система, в която сякаш този път доста от играчите на пазара прекалиха и не схванаха, че прекалиха. Коментара направи пред бТВ земеделският министър Явор Гечев след анализите на служебната власт,

които откриха надценки в магазини и търговски вериги, достигащи 100%.

В четвъртък Министерският съвет регистрира, че са направени над 1000 инспекции на разнообразни институции, които са засекли стотици нарушавания и нелоялни практики и заприказва за подозрения за „ голословно високи облаги при храните “.

Той даде образец с млякото. „ То се изкупува към 1 лева

Обработва се, събира се от мандрите някаква добавена стойност, тъй като има опаковка, пастьоризация, превоз. Доставя се до магазинната мрежа на цени под 2 лева, на щанда е 3,63 лева

А сиренето да вземем за пример - 400 грама, вакуумирано, няма добавена стойност -  50 до 100% разлика в магазинната мрежа и цената нагоре “, изясни Гечев.

Той добави, че у нас няма механизми и се приготвят наредби, с които да се наблюдават нелоялни търговски практики.

„ При вносните артикули всички огромни търговски вериги пазарят еднообразно за цяла Европа. В България се следят един – двама медиатори по веригата, а в някои от западните страни няма медиатори “, сподели министър Явор Гечев и акцентира, че това не е естествена процедура. Според него по този начин се изкривява статистиката за облага. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР